Welke browser moet ik kiezen?

Wat is een webbrowser?

Een webbrowser is eigenlijk een verkenner van het web en wordt dus ook wel webverkenner of internetbrowser genoemd. Met die browser kun je vervolgens ´surfen´ of ´browsen´ op het web, zoals het bezoeken van websites ook wel wordt genoemd. Zoals ´Word´ een tekstdocument kan openen kan een browser dus een webpagina openen en laten zien. De allereerste web browser heette WorldWideWeb en is in 1990 gemaakt door Tim Berners-Lee, de uitvinder van het internet. Hij maakte deze browser om het voor wetenschappers makkelijk te maken gegevens uit te wisslen en te communiceren. In januari 1993 lanceerde twee studenten van de University of Illinois, genaamd Marc Andreessen en Eric Bina, hun eerste versie van Mosaic. Deze Marc Andreessen richt in 1994 het bedrijf Netscape op en brengt Netscape Navigator uit dat snel de meest populaire browser wordt tot dat Internet Explorer wordt gelanceerd. Een nieuwe release van Netscape werd later uitgebracht onder de naam Mozilla en in oktober 2004 weer hernoemd en uitgebracht als Firefox. In augustus 1995 lanceerde Microsoft Windows 95 met een voorgeinstalleerde web browser: Internet Explorer. Omdat deze ingebouwd was in Windows veroverde Internet Explorer een enorm marktaandeel tot wel 95% in 2002. De eerste versie van Opera kwam in 1996, de eerste versie van Apple Safari kwam in januari 2003 en in september 2008 lanceerde Google hun Google Chrome.

Welke browser is de beste?

Je denkt wellicht dat de keuze van een browser niet zo belangrijk is…niets is minder waar. Met alle browsers kun je op internet maar hoe, hoe snel en hoe veilig hangt toch in sterke mate af van de door u gebruikte browser. Op deze site geven wij je een overzicht van de beste browsers.

De vijf meest gebruikte browsers zijn: Internet Explorer, Firefox, Google Chrome, Opera en Apple Safari, maar zijn dat ook de beste..?

Alle browserproducenten roepen om het hardst dat hun browser de beste is, maar welke is nu de beste?

Het is belangrijk om voor jezelf na te gaan wat je met je browser wilt doen: even snel iets opzoeken op internet; dat kan met een eenvoudige ‘uitgeklede’ browser, de hele dag surfen; dan is het handig om één of meerdere toolbars te hebben, bloggen kan ook met een eenvoudige browser of alles doen via internet; bankieren, shoppen, bloggen, downloaden. In dat geval is het handig om verschillende tools in je browser te hebben.

HTML5

HTML5 is de nieuwste html-standaard die ervoor moet zorgen dat alle functies te benutten zijn in websites.
De functie van HTML5 is om de weergave van webpagina’s, het afspelen van media, het offline gebruik van webapplicaties en het bewerken van documenten zo goed mogelijk te laten plaatsvinden.

Snelheid
Er bestaan verschillende tests, gratis software en websites om de snelheid van een browser te meten of om te meten hoe goed je browser overweg kan met HTML5.
Eén van die websites om de snelheid van uw browser te meten is html5test.

Hieronder volgt een overzicht van de snelheid van de diverse browsers.

BrowserVersieScore
Google Chrome47509
Opera34496
Mozilla Firefox43448
Apple Safari10397
Microsoft Internet Explorer11376

Hieruit blijkt dat Google Chrome de snelste browser is wat betreft HTML5 en Internet Explorer 10 de langzaamste. Op basis van deze test zou je, als snelheid het belangrijkste is, je keuze dus kunnen maken.

Het is niet zo vreemd dat Chrome de snelste browser is, want dat is de meest eenvoudige browser na installatie, zonder al teveel tools en add-on’s. Deze zijn overigens wel eenvoudig via Chrome te installeren. Het toevoegen van functionaliteiten kan bij de andere browsers doorgaans ook eenvoudig.

Browser Downloads

Klik op een afbeelding voor de download pagina

Chrome
Firefox
Opera
Apple Safari
Explorer 11


bron: Hart voor IT / Eric

Share this post: