USB steeds gevaarlijker: gebruik een USB-condoom

USB is als standaard misschien dan wel op de retour (zeker als je het Apple vraagt) maar voor het zover is hebben we samen miljarden apparaten die de rechthoekige aansluiting gebruiken en daar zit nogal wat gevaar aan. Misschien wist je al dat het mogelijk was om USB sticks te kopen die gemaakt zijn om computers kapot te maken.

Die zogenaamde USB Killers kosten niet meer dan 50 euro en doen weinig meer dan veel te veel stroom door je USB-poort naar binnen laten gaan zodat alle andere interne componenten van je apparaat (of dat nu een Smart TV, computer of console is) kapot gaan. Die dingen zijn razend effectief en makkelijk te krijgen. Het wordt echter nog erger: het is voor iedereen die niet bang is voor een soldeerbout blijkbaar niet moeilijk om zo’n ding zelf in elkaar te zetten, dus zijn er nu ook al tutorials op YouTube zoals deze te vinden.

Het lijkt iets dat alleen nuttig is voor geheim agenten en criminelen: een mogelijkheid om je computer heel snel onklaar te maken, maar er zijn natuurlijk genoeg manieren om dit op een heel vervelende manier te gebruiken. Het blijft dus vooral belangrijk om je laptop nooit onbeheerd achter te laten, want als ‘ie al niet meegenomen wordt is het binnen een paar seconden mogelijk om ‘m kapot te maken. Nooit zomaar een USB-stick in je apparaat stoppen dus!

USB-condoom

Niet alleen dat, het omgekeerde probleem doet zich voor als je een telefoon hebt die dringend opgeladen moet worden terwijl je powerbank leeg is. Wat dan? Je kunt je telefoon op verschillende plekken insteken om ‘m op te laden, want er zijn tegenwoordig op veel plekken waar je ‘gratis’ je telefoon kunt opladen. Het probleem daarvan is dat je nooit zeker weet wie die oplaadpoort heeft aangelegd en wat erachter ligt.

usbcondom3

Om te voorkomen dat mensen je data stelen terwijl je telefoon aan de zuurstof ligt is er nu ook het USB-condoom genaamd SyncStop, een simpel en goedkoop apparaatje dat je tussen je kabel en de onbekende USB-poort kunt steken, dat wel stroom maar geen data doorlaat. Ga je veel of ver op reis is het zeker de moeite om een apparaat als deze te gebruiken, zodat je daarna weer zonder na te denken kunt opladen. Wel zo veilig.

Bron:  SyncStop

Share this post: