Facebook gaat gebruikers de keuze geven om hun account na de dood over te dragen aan een specifiek persoon.

De functie wordt donderdag in de VS geactiveerd, zo meldt de Wall Street Journal. Andere landen zullen later volgen.

316405-facebook-1325671333-315-640x480Momenteel worden Facebook-profielen van overleden personen omgezet in een herdenkingspagina. Voor de dood geplaatste berichten en foto’s blijven zichtbaar met de privacyinstellingen die eerder werden gekozen.

Familieleden van de overledene kunnen nu echter geen aanpassingen meer maken aan profielen van overleden personen.

Profielfoto

Onder het nieuwe systeem kunnen gebruikers één persoon aanwijzen die in het geval van hun dood beperkte controle krijgt over het account. Ook kunnen gebruikers ervoor kiezen om bij hun dood het account helemaal te laten verdwijnen.

De ‘erfgenaam’ van een profiel kan een bericht opstellen dat bovenaan een herdenkingspagina komt te staan. Ook kan de profielfoto van het account nog worden aangepast en is het mogelijk om vriendverzoeken te accepteren of weigeren.

Verder zal de aangewezen persoon een archief van alle openbare foto’s en berichten van de overleden gebruiker kunnen downloaden.

Nieuwe herdenkingspagina Facebook

Nieuwe herdenkingspagina Facebook

Geen aanpassingen

Privéberichten blijven onbereikbaar, en Facebook heeft besloten om het voor de erfgenaam onmogelijk te maken om eerder geplaatste foto’s en berichten aan te passen of te verwijderen. “We hebben er lang over nagedacht en hebben uiteindelijk besloten om dat in deze eerste versie niet toe te staan”, aldus een woordvoerder van Facebook tegen de Wall Street Journal.

Eventueel gênante foto’s blijven dus zichtbaar. Ook het verwijderen van het hele account is niet mogelijk als de overledene daar niet zelf voor heeft gekozen.

Gebruikers moeten er zelf voor kiezen om het nieuwe systeem te gebruiken. Gebeurt dat niet, dan wordt de standaard herdenkingspagina getoond met de recentste berichten en foto’s van de overledene.

Back-up

Alleen een Facebook-gebruiker kan worden aangewezen als erfgenaam. Er kan maar één persoon worden gekozen, al zegt Facebook na te denken over de mogelijkheid om een back-upcontact toe te staan voor onvoorziene omstandigheden, bijvoorbeeld als de erfgenaam zelf ook komt te overlijden.

Als mensen in hun testament een “digitale erfgenaam” hebben benoemd, zal Facebook deze keuze ook respecteren.

Share this post: