Dit zijn de beste virusscanners voor de Mac

Welke virusscanners op de Mac zijn goed? De antiviruspakketten in deze lijst zijn het meest effectief tegen malware, virussen en meer. Daarbij is ook rekening gehouden met de systeembelasting.

Virusscanners: dit zijn de beste
Een virusscanner biedt extra bescherming op je Mac tegen virussen, trojans en andere malware. Zoek je als Mac-gebruiker een antiviruspakket, dan heb je keuze uit een stuk of vijftien aanbieders. Welke is de beste? Dat lees je in dit artikel. Aan het einde bespreken we ook of je dergelijke antivirus eigenlijk wel nodig hebt op een Mac.

Virusscanners voor de Mac
Standaard bevat macOS al tools om je tegen malware te beschermen. Tools zoals XProtect en GateKeeper beschermen je tegen de grootste dreigingen. Maar Apple is niet gespecialiseerd in antivirussoftware en besteedt waarschijnlijk minder tijd aan het onderzoeken en up-to-date houden van alle tools dan gespecialiseerde bedrijven. Wil je nóg meer zekerheid dan macOS je biedt, dan zou je een antiviruspakket tegen malware kunnen instelleren. Het is een persoonlijke afweging of je dit nodig vindt. Die afweging zal per persoon verschillend zijn en het ligt er ook aan of jouw Mac alleen door jezelf wordt gebruikt, of door meerdere mensen binnen een gezin.

De beste antivirus voor macOS
We baseren ons in onderstaand overzicht op een uitgebreide test van het Duitse lab AV-Test. Zij hebben in juni 2018 hun nieuwste test gepubliceerd, waarin 12 virusscanners voor macOS zijn vergeleken. Het gaat om 8 producten voor eindgebruikers en 4 zakelijke pakketten. De software werd blootgesteld aan malware die voor macOS en Windows is ontwikkeld. In totaal werden er 500 malware-exemplaren voor macOS losgelaten op de antiviruspakketten, 2700 malware-exemplaren voor Windows en nog eens 2700 potentieel ongewenste programma’s voor macOS die bijvoorbeeld adware of scareware bevatten. AV-Test keek naar de detectie, systeembelasting en aantal false positives.

De volgende pakketten voor thuisgebruik leverden 100% herkenning van macOS malware op:

Avast Security
Bitdefender Antivirus voor Mac
Intego Virusbarrier
Kaspersky Lab Internet Security
Symantec Norton Security
Trend Micro Antivirus

Minder goed scoorden Avira Antivirus Pro en F-Secure Safe. F-Secure eindigde zelfs onderaan de lijst met 96,4 procent detectie. De software had ook moeite om Windows-malware te herkennen (<5%) en met potentieel ongewenste apps (<30%) heeft F-Secure ook moeite.

Avast staat weliswaar bovenaan het lijstje, maar heeft de grootste systeembelasting, dus ook dit is een afrader. Uit een eerdere test van AV-test met virusscanners van macOS Sierra bleek dat virusscanners zo’n 3% tot 5% impact hebben op de performance. Ook toen scoorden Avast (en trouwens ook Intego) slecht op dat onderdeel.

Bij de zakelijke oplossingen scoorden Bitdefender en Sophos 100%. McAfee en SentinelOne blijken minder goed te werken en detecteren niet alles.

De grootste dreiging voor Mac-gebruikers heeft te maken met programma’s die mensen zelf downloaden. Vandaar dat je jezelf al behoorlijk kunt beschermen door alleen software uit de Mac App Store te downloaden. Daarnaast kan malware meeliften op bestaande software en bijvoorbeeld browserinstellingen aanpassen.

Virusscanners zijn aanvullend
Goed om te weten: de geteste pakketten schakelen de standaard beveiligingsfuncties van macOS niet uit, maar versterken het of vullen het aan. Als een bepaalde virusdefinitie niet in de database van Apple aanwezig is, kan deze wel in de database van een antivirusmaker staan, waardoor je dubbel bent beschermd.

De test werd uitgevoerd in juni 2018 met macOS High Sierra. Aandachtspuntje bij het installeren van onderstaande antivirussoftware is wel, dat het vaak wat moeite kost om het weer te verwijderen. Vaak is een uninstaller beschikbaar, maar moet je na afloop nog wel met speciale tools achterhalen of er nog wat restjes van bestanden zijn achtergebleven.

Heb je een Mac virusscanner nodig?
We hebben het eerder aan de orde gesteld: heb je nou eigenlijk antivirus nodig op de Mac? Dat ligt helemaal aan je eigen gedrag. Er wordt vaak gezegd dat de Mac ongevoelig is voor malware, maar dat kan ook een schijnzekerheid opleveren. Ook al is er veel minder malware voor macOS High Sierra dan voor Windows, dat betekent niet dat je helemaal veilig bent en overal maar op kunt gaan klikken. Het gevaar bij malware ligt vaak bij nonchalant gedrag of nieuwsgierigheid: je krijgt een e-mailtje dat je gouden bergen belooft of ziet op internet een tool dat je Mac écht véél sneller gaat maken. Ben je iemand die snel in dit soort scams trapt (of heb je huisgenoten die dat doen), dan is wat extra bescherming wel op z’n plaats.

Gaat het om performance en goede detectie, dan kun je dus het beste de pakketten van Bitdefender, Intego en Kaspersky nemen. Je levert daarmee wel gemiddeld 3% tot 5% van je systeemperformance in, maar voor veel mensen is dat acceptabel. In een vorige test scoorden de pakketten van AVG en Sophos bovenaan en die zijn helemaal gratis. Daarom zijn ze een mooie aanvulling op de basisbescherming die macOS al biedt.

Virusscanners nodig voor iPhone en iPad?
Een heel ander onderwerp, dat we in dit artikel niet diepgaand zullen bespreken zijn virusscanners voor de iPhone en iPad. Er zijn de afgelopen jaren met enige regelmaat antivirus-apps voor iOS verschenen, maar geen enkele heeft het langere tijd volgehouden of voegde echt iets toe. Dat komt deels omdat er weinig malware voor iOS is en omdat hackers zich meestal richten op mensen met een jailbreak, omdat zij een eenvoudiger doelwit zijn.

Bron  AV-Test
Share this post: