10 dingen die Apple je niet vertelde over iOS 10

Afgelopen week presenteerde Apple iOS 10 op de Worldwide Developers Conference (WWDC). Er komen een heleboel updates aan, maar misschien is iOS 10 wel de belangrijkste. Al is het maar omdat er meer dan 1 miljard actieve iOS-apparaten ter wereld zijn.

iOS 10 bevat een berg aan nieuwe functies, zoals slimmere notivicaties, een nieuw lock scherm, vernieuwde Apple Music, een slimmere Siri en een betere versie van Apple Maps. Tijdens de twee uur durende keynote van Tim Cook had hij niet de tijd om alles van iOS 10 uit te leggen. Dit zijn 10 dingen over iOS 10 waar Apple het niet over had tijdens de presentatie, maar die je wel moet weten!

1. Standaard apps van Apple kunnen verwijderd worden

Waarschijnlijk heb je een speciaal mapje gemaakt met alle apps van Apple waar je niks aan hebt en die je toch nooit gebruikt. In april werd al duidelijk dat we waarschijnlijk de mogelijkheid kregen om de standaard apps van Apple te verbergen. De apps nemen veel opslagruimte in op je telefoon. In iOS 10 kun je ze eindelijk verwijderen! Of in ieder geval, de meeste apps dan. Berichten, Telefoon, Safari, Foto’s en de App Store kun je niet verwijderen, maar deze apps gebruik je natuurlijk gewoon super veel. De volgende apps kun je wel verwijderen in iOS 10: iTunes Store, iBooks, Podcasts, Kaarten, Kompas, Tips, Calculator, Watch, Dictafoon, Contacten, Weer, Agenda, Mail, Muziek, Herinneringen, FaceTime, Zoek vrienden en Aandelen. Hoera!

apple-apps-verbergen

2. Specifieke leesbevestigingen

In iOS 7 introduceerde Apple leesbevestigingen in de Berichten app. Als je deze functie hebt ingeschakeld, kun je zien of de persoon waar je een bericht naar hebt gestuurd, het bericht gelezen heeft ja of nee. In iOS 10 kun je leesbevestigingen inschakelen voor een bepaalde contactpersoon of in een specifieke groeps-app. Je kunt dus gaan selecteren bij wie je wel en geen leesbevestiging wil versturen.

3. Nieuwe animatie bij openen map

Als je een map opent op je iPhone, zoomt je telefoon een klein beetje in op die map. Een irritante functie vond ik, want ik werd er een beetje duizelig van. Gelukkig kun je de functie snel uitschakelen (Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Verminder beweging). In iOS 10 is het openen van een map veranderd. Bekijk hieronder de animatie om te zien hoe! Tsja, zelfs hier denkt Apple over na!

4. Geluid van toetsenbord

Het is heel subtiel, maar het geluid van je toetsenbord zal in iOS 10 anders klinken. Ik heb dat geluid sowieso altijd uitstaan (want: irritant!), maar de mensen die het geluid wel hebben aanstaan, zal het waarschijnlijk wel opvallen. Beluister hieronder hoe het nieuwe typegeluid klinkt!

5. Fotobewerking in RAW

Op dit moment kan geen een iPhone of iPad fotograferen in RAW, maar daar zou in iOS 10 verandering in komen. Je kunt je foto’s in RAW beter bewerken, omdat RAW-bestanden niet gecomprimeerd zijn en meer data bevatten. Het kan ook zo zijn dat deze functie alleen beschikbaar komt om de iPhone 7 of iPhone 7 Plus, omdat deze twee camera’s aan de achterkant zouden hebben. Wij zijn benieuwd!

6. Bedtime, wake alarm en nieuwe stopwatch

In je klok app kun je nu alleen maar een wekker, stopwatch of timer instellen en je kunt de wereldklok bekijken. In iOS 10 kun je bedtime instellen en dan krijg je een herinnering wanneer je echt naar bed moet gaan. Wake alarm helpt je wakker worden op een bepaalde tijd iedere dag, zodat je een goed ritme hebt. Stopwatch zal ook in een nieuw jasje gestoken worden.

bedtime-apple

7. Optimaliseer opslag

In iOS 10 lijkt het erop dat er een nieuwe Optimize Storage functie beschikbaar komt. De functie verwijdert bijvoorbeeld automatisch muziek van je apparaat die je al een tijdje niet meer hebt geluisterd. Slim!

8. Geen Game Center meer

Game Center, het social gaming netwerk van iOS, zal er in iOS 10 niet meer zijn. Of dat erg is? Nee. Want niemand gebruikte Game Center, toch?

9. Oneindig veel tabs in Safari

Het is mij een raadsel waarom je meer dan 36 tabbladen (de limiet op dit moment) open moet hebben staan in Safari, maar met iOS 10 kun je een onbeperkt aantal tabbladen openen.

10. Stabilisatie van Live Photos

Live Photos is een cool idee, maar de uitwerking was wat minder. De animaties die je maakte waren vaak wazig. Als het goed is komt daar in iOS 10 verandering in!

Bron: Mashable

Share this post: