Zo schakel je advertenties binnen Windows 10 uit

Microsoft heeft het nare trekje om bepaalde advertenties binnen Windows 10 zelf te tonen. Niet alleen in het startmenu, maar ook in de Verkenner. Niet getreurd, je kunt deze functies gelukkig ook uitschakelen.

Hoewel Windows 10 in de basis een goed besturingssysteem is, is het wel jammer dat Microsoft op verschillende plekken functies heeft ingebouwd die ervoor zorgen dat er zomaar advertenties worden getoond. Dat kan op meerdere plekken voorkomen, waarvan het startmenu een van de meest voorkomende plaatsen is waar je advertenties kunt tegenkomen. Maar ook de Windows Verkenner heeft een functie, waarbij bijvoorbeeld advertenties van OneDrive worden getoond op het moment dat je met de Verkenner door je mappen bladert.

Startmenu-advertenties uitschakelen

Het is op zijn minst opmerkelijk te noemen dat Microsoft de optie voor het weergeven van advertenties in de Windows Verkenner juist op een andere plek verstopt dan alle andere advertentiefuncties. De ‘gewone’ opties voor het al dan niet tonen van advertenties, of suggesties zoals Microsoft dat mooi noemt, kun je namelijk bij de algemene instellingen aanpassen. Daarvoor ga je naar Instellingen / Persoonlijke instellingen / Start. Om de app-suggesties uit te schakelen, zet je het schuifje bij Af en toe suggesties in Start weergeven op uit.

De suggesties in het startmenu, eigenlijk gewoon advertenties, kun je hier uitschakelen.

OneDrive-advertenties uitschakelen

Van de Windows Verkenner zelf is bij velen niet bekend dat daar ook een mogelijkheid in aanwezig is om advertenties te tonen. Maar, het is overigens niet zo dat iedere willekeurige adverteerder zomaar advertenties in jouw Verkenner kan weergeven, het gaat alleen om berichten van Microsoft.
Niet dat het dat nu minder erg maakt, want niets is zo vervelend dan meldingen over bijvoorbeeld OneDrive te ontvangen als je die software helemaal niet wilt gebruiken. Bij sommige gebruikers die OneDrive niet gebruiken of hebben verwijderd, kan van tijd tot tijd een pop-up verschijnen met een advertentie over OneDrive. Niet alleen met een aanbeveling om de software te downloaden, maar ook diverse teksten om jou proberen over te halen een abonnement op OneDrive af te sluiten.
Gelukkig kun je ook dit voorkomen. Open de Windows Verkenner, open het tabblad Beeld en klik op Opties. Ga vervolgens naar het tabblad Weergave. Scroll in het lijstje naar beneden totdat je de optie Meldingen weergeven van synchronisatieprovider ziet. Daar haal je het vinkje weg. Nu word je daar ook niet meer lastig gevallen met advertenties
Heb je last van OneDrive-advertenties in de Windows Verkenner? Met deze optie schakel je ze uit.
Bron: Mark Gamble
Share this post: