Vandaag gaat de nieuwe Europese betaalwet PSD2 in

Per vandaag gaat de nieuwe Europese betaalwet PSD2 in. Daardoor zijn banken verplicht om jouw betaalgegevens te delen met andere banken of derde partijen, als jij daarvoor toestemming geeft.

De nieuwe richtlijn maakt het bijvoorbeeld mogelijk voor bedrijven om namens jou betalingen te doen of je saldo in te zien. Dat kan een andere bank zijn, maar bijvoorbeeld ook een fintech-, telecom- of grootwinkelbedrijf. Onder andere Google is bezig met het opzetten van financiële diensten onder de nieuwe wet.

Die kunnen bijvoorbeeld diensten aanbieden waarbij je vanuit één omgeving meerdere bankrekeningen kan beheren, of een online huishoudboekje bij kunt houden waarin al je rekeningen en creditcards bij elkaar worden geveegd.

Eigenlijk had PSD2 – de afkorting voor Payment Service Directive 2 – begin vorig jaar al in moeten gaan, maar de wet liep grote vertraging op. In december stemde de Eerste Kamer in met de wet, maar pas gisteren werd de wet ook echt van kracht met de publicatie in het Staatsblad. 

De Europese richtlijn is opgezet om voor meer innovatie en concurrentie in de financiële sector te zorgen.

Vergunning aanvragen

Bedrijven die van de nieuwe mogelijkheden gebruik willen maken, kunnen vanaf vandaag een vergunning aanvragen bij het Digitaal Loket Toezicht van toezichthouder De Nederlandse Bank.

In onderstaande video legt Carien ten Have uit wat er gebeurt met je gegevens en of je je zorgen moet maken:RTLZ maakte daar een zeer informatief filmpje over.

https://www.rtlxl.nl/video/f65c31f5-ccc8-417f-84a1-4d38b07e9a11

Share this post: