Review: nieuw startmenu voor Windows 8.2

Met de eerstvolgende update van Windows 8 gaat Microsoft het startmenu opnieuw terugbrengen op het bureaublad. Het nieuwe startmenu zal volledig zijn aangepast voor aanraakschermen. Met deze update hoopt Microsoft gebruikers van aanraakschermen weer terug te halen naar de desktop-modus van Windows 8.

Met de komst van de Modern UI-interface in Windows 8 is de manier waarop het besturingssysteem kon worden bediend, radicaal veranderd. Gebruikers kregen een startscherm voorgeschoteld met grote tegels, speciaal bedoeld voor aanraakschermen.

Gebruikers die een laptop met aanraakscherm of Windows-tablet gebruiken, worden hiermee op hun wenken bediend. Maar de meeste Windows-programma’s werken echter vooralsnog in de bureaublad-modus. Echter, door de kleinere pictogrammen zijn onderdelen als het startmenu minder geschikt voor aanraakschermen.

Met de nieuwe update hoopt Microsoft dat ook Windows-gebruikers die helemaal vertrouwd zijn geraakt aan het startscherm, ook meer gebruik gaan maken van de mogelijkheden die het nieuwe bureaublad biedt. De afgelopen jaren lieten steeds meer Windows-gebruikers het besturingssysteem links liggen, omdat grote delen van het systeem niet geschikt zijn om met een vinger te bedienen. Uit onderzoek blijkt verder dat de bureaublad-modus in Windows 8 niet of nauwelijks wordt gebruikt en dat de meeste Windows 8-gebruikers alles via het startscherm doen.

Nieuw startmenu Het nieuwe startmenu op het bureaublad van Windows 8.2 moet ervoor zorgen dat ook hier programma’s makkelijker met een vinger zijn te starten. De pictogrammen in het nieuwe startmenu zijn daartoe een stuk groter gemaakt.

Als je op een submenu klikt, klapt er een extra menu naar rechts open, waar meer applicaties te vinden en te openen zijn, zoals is te zien in bovenstaand voorbeeld. Doordat de pictogrammen in het nieuwe startmenu een stuk groter zijn, neemt het menu echter ook een groter deel van het bureaublad in beslag. Het voordeel is wel dat je nu ook je muis binnen dit deel van Windows 8 niet meer hoeft te gebruiken.

Bureaublad Ook op het bureaublad zelf zijn de pictogrammen een stuk groter gemaakt. De Windows Verkenner en de Microsoft Store krijgen een prominentere plek op het bureaublad, en ook het voorheen kleine pictogram van ‘Deze Computer’ heeft een metamorphose ondergaan.

De taakbalk onderin het scherm en de standaard Windows-applicaties als de Verkenner, blijven echter volgens het oorspronkelijke formaat, waardoor je af en toe toch de muis erbij zal moeten pakken om bepaalde onderdelen van Windows 8.2 te kunnen gebruiken.

Op 1 april 2015 wordt de nieuwe update van Windows verwacht.

Share this post: