Over de mythes van de batterij van je telefoon.

batterij-mythesVolledig opladen voor eerste gebruik

Niet waar: Vroeger was dit nodig om je batterij juist te kalibreren, maar nu is dit geen vereiste meer. Tegenwoordig is je smartphone slim genoeg om die calibratie pas uit te voeren vanaf het moment dat je smartphone een eerste keer volledig is opgeladen. Volledig opladen voor je begint te spelen met je nieuwe smartphone, of er direct mee aan de slag gaan heeft dus geen nadelige gevolgen voor je accu. Goed nieuws dus voor iedereen met weinig geduld 😉

Smartphone lang opladen zorgt dat accu ‘overladen’ wordt

Niet waar: Dit is al lang niet meer het geval! Vroeger moest je inderdaad de lader uittrekken, zodra je smartphone volledig opgeladen was. Ondertussen zijn de accu’s van je smartphone al veel verbeterd en niet alleen de accu, maar ook de laders! De meeste laders hebben een systeem aan boord, waarbij er gezorgd wordt voor een tijdelijke stop als het apparaat opgeladen is. Als je smartphone dan weer 2-3 procent verbruikt heeft, zal de lader weer beginnen bijladen tot 100 procent.

Je smartphone pas opladen als hij helemaal leeg is

Niet waar: Ondanks dat je denkt dat je batterij leeg is, is er nog iets van een 10 procent over. Deze dient om onder andere de oplaad-melding te tonen. Hoe dacht je anders dat dit op je scherm kwam?! Je smartphone telkens volledig leeg laten lopen heeft geen toegevoegde waarde, het is enkel lastig, want op die moment moet je smartphone aan de lader blijven!

Gebruik je smartphone niet tijdens het opladen

Niet waar: Dit heeft geen enkele impact op de levensduur van je batterij! Het zal wel langer duren eer je batterij volledig is opgeladen, want wat je doet met je smartphone, vraagt een bepaalde hoeveelheid batterij… Wil je in een zo kort mogelijke tijd je smartphone opgeladen hebben? Dan zet je hem uit, want zo kan er niets op de achtergrond blijven draaien 😉

Al je apps laten openstaan is slecht voor de batterij

Niet waar: De smartphone houdt de apps die je hebt geopend in zijn werkgeheugen. Je werkgeheugen is ondertussen ook al slim genoeg om deze enkel open te houden waar jij ze het laatst hebt gebruikt. Die openstaande apps gebruiken wel een klein beetje batterij, maar blijven niet steeds draaien in de achtergrond zoals apps doen als je er mee bezig bent. Een app steeds opnieuw openen en volledig afsluiten, verbruikt trouwens meer batterij dan ze open te laten.

Je werkgeheugen kan aan de andere kant wel overbelast worden, als je openstaande apps combineert met je smartphone nooit uitschakelen. Dan kan het al wel eens handig zijn dat je manueel al je apps gaat sluiten. Maar lees zeker de volgende mythe!

Zet je smartphone nooit uit

Niet waar: Je smartphone heeft ook af en toe volledige rust nodig! Zo kan niet alleen je processor, maar ook je batterij eens een powernapje gebruiken 😉 Zet je smartphone zeker 1 keer per week eens een nachtje uit! Dit zal ervoor zorgen dat je smartphone beter blijft werken en dus ook op vlak van batterij.

Gebruik alleen de lader die je mee kreeg bij je smartphone

Niet waar: De laders die meegeleverd worden bij je smartphone, zijn uiteraard de meest optimale laders, maar je mag er gerust ook een andere gebruiken! Tegenwoordig zijn er zelfs producenten die geen lader mee in de doos steken, waardoor je er zelf een moet kopen. Je moet dus zeker niet een lader van een specifiek merk kopen.

Wat je zeker NIET mag doen: een lader kopen van een namaak merk. Deze laders zijn fake en kunnen wel schade aanrichten aan je batterij! Zorg er dus voor dat je ofwel de officiële lader koopt of anders een lader van een wit merk.

Je batterij houdt niet van het weer

Waar: In je batterij zitten verschillende chemicaliën en grote temperatuurschommelingen kunnen daar ongewenste effecten op hebben! Je smartphone in de koelkast of naast een hittebron leggen is dus niet aan te raden! Het kan niet enkel je batterij schaden, maar ook andere componenten van je smartphone. Vermijd dus altijd grote temperatuurschommelingen!

Share this post: