iPhone crasht sinds vannacht door datumbug in iOS 11

Ging jouw wekker vanmorgen niet af? Crasht je iPhone steeds en zie je om de zoveel tijd een zwart scherm met een draaiend wieltje? Je bent niet de enige. iPhonegebruikers over de hele wereld hebben last van een bug in het besturingssysteem.
Het gaat om een probleem met het systeem dat zorgt voor dagelijkse herinneringen van bepaalde apps op je iPhone. Je iPhone crasht niet helemaal, maar het beginscherm met de icoontjes voor de apps wordt om de zoveel tijd opnieuw geladen. Je iPhone is dan even onbruikbaar. Als het scherm weer geladen is, moet je je toegangscode invoeren.

Veel klachten

Het probleem doet zich voor na 0.15 uur op 2 december, afgelopen nacht dus. In Australië, waar het al een tijdje overdag is, worden winkels van Apple overspoeld met vragen van iPhonegebruikers. Ook op social media en op websites als Reddit wordt massaal over de bug geklaagd.

Apple repareert vastlopers in iOS met 11.2-update

Apple heeft een update vrijgegeven die vastlopers moet oplossen die onlangs aan het licht kwamen. Er zit een probleem in iOS waardoor terugkerende herinneringen voor een crash zorgt, iets dat precies om 00:15 op zaterdag begon.

De tamelijk opvallende bug heeft te maken met een probleem in het systeem om herinneringen in te stellen. Door een fout in de software zorgen terugkerende herinneringen vanaf zaterdag voor vastlopers, iets dat vanochtend door een groot aantal iOS-gebruikers is gemeld. Waar de problemen precies door worden veroorzaakt is niet duidelijk, maar het gaat om versie 11.1.2 van iOS waar de fout in voorkomt. Apple geeft het advies om de notificaties uit te zetten en vervolgens het apparaat te updaten naar het net uitgebrachte iOS 11.2.

Het uitbrengen van de update, slechts een paar uur nadat de problemen zich begonnen voor te doen, is opvallend. De nieuwe iOS-versie is namelijk een relatief grote update, met een aantal nieuwe functies, en dus niet slechts een bugfix. Dan gaat het onder andere om Apple Pay Cash, een p2p-betaalsysteem waarmee gebruikers elkaar geld kunnen sturen. Ook moeten de iPhone X en iPhone 8 met de nieuwe softwareversie sneller kunnen opladen via de draadloze standaard Qi.

De nieuwe iOS-versie verder komt niet als verrassing. Apple bracht namelijk vorige maand een bèta van de software uit. Het ging daarbij om een publieke bèta, die voor ontwikkelaars was te installeren

Share this post: