Heel de dag staren naar al die schermen : gebruik de 20-20-20 regel

CVSVan ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat zijn we steeds meer naar de felle schermen van computers, smartphones, televisies en/of tablets gaan kijken. En omdat dit bijzonder vermoeiend kan zijn voor onze ogen raden oogartsen hun patiënten aan om de 20-20-20-regel te volgen. Wat die regel inhoudt?

Iedere 20 minuten dat je naar een scherm aan het staren bent moet je eigenlijk minimaal 20 seconden even wegkijken naar een object op een afstand van 20 voet (zo’n 6 meter).

Als je deze regel volgt zal je opmerken dat je ogen na een lange werkdag achter een computer of laptop minder vermoeid aanvoelen. Wie heel de dag achter een computer zit heeft eerder last van vermoeide of geïrriteerde ogen omdat we vaak vergeten te knipperen als we met onze ogen te dicht bij een scherm zitten, aldus de experts.

Herinneren

En omdat veel mensen het lastig vinden of het simpelweg vergeten zichzelf hieraan te herinneren is er ook gratis software die daarbij kan helpen. Eén van die programma’s, voor gebruikers van Windows is Eyes Relax. Dit programma toont op vooraf bepaalde intervallen een herinnering dat de gebruiker z’n ogen even moet laten rusten. Er kunnen korte pauzes ingelast worden en voor gebruikers die dat wensen ook langere pauzes op grotere intervallen. Uiteraard zijn er meer soortgelijke programma’s te vinden middels een eenvoudige zoekopdracht via Google of Bing.CVS1

Computer Vision Syndroom (CVS) staat voor oogproblemen veroorzaakt door het gebruik van de computer en beeldschermen in het algemeen. De term CVS omvat een hele reeks van oogklachten die computergebruikers mogelijk ervaren. Tussen de 50 en 90% van alle beeldschermgebruikers hebben wel eens symptomen van CVS door het beeldschermgebruik. Niet enkel volwassenen hebben last van CVS, maar ook kinderen die bijvoorbeeld veel op de tablet spelen.

Bron: Dominique Dewitte & Lenstore

 

Share this post: