Facebook geeft details van privacytools die het vanwege EU-wetgeving invoert

Facebook heeft details gegeven over wijzigingen die het voor mensen makkelijker moeten maken om hun gegevens op het sociale netwerk te beheren. De vernieuwingen zijn een gevolg van de nieuwe Europese privacywetgeving die in mei ingaat.

Facebook zegt dat er een mogelijkheid komt om een kopie van hun data te downloaden of die te verplaatsen naar een andere dienst. In de aankondiging van de nieuwe maatregelen toont het sociale netwerk een scherm waarop per onderwerp gebruikersdata staat gegroepeerd. Het lijkt erop dat het voor gebruikers mogelijk wordt om per onderwerp data die ze met Facebook hebben gedeeld, in te zien. Het gaat dan bijvoorbeeld om activiteit op verschillende onderdelen van het sociale netwerk.

Momenteel kunnen gebruikers hun data van Facebook downloaden door een knop aan te klikken in het menu Algemeen. Vervolgens wordt die data verzameld en krijgen gebruikers een e-mail als deze klaar is om gedownload te worden.

Nieuw overzicht met alle data en activiteiten die gebruikers delen met Facebook

Het menu voor privacy-instellingen op mobiele apparaten is eenvoudiger gemaakt. In plaats van op twintig verschillende schermen zijn de instellingen voortaan op één plek te vinden volgens Facebook. Er komen Privacy Shortcut-menu’s, die snel toegang moeten bieden tot het instellen van extra beveiligingslagen en gebruikers inzicht moeten geven in welke persoonlijke informatie ze delen. Ook advertentievoorkeuren kunnen op die manier worden ingezien en aangepast.

Het oude accountsettingsmenu (links) naast de nieuwe versie

Facebook geeft aan dat de meeste genoemde veranderingen al langer in ontwikkeling zijn, maar dat de recente gebeurtenissen ‘het belang daarvan onderstrepen’. Daarmee doelt het sociale netwerk op de onthullingen rondom het Britse bedrijf Cambridge Analytica, dat relatief eenvoudig gegevens van vijftig miljoen Facebook-gebruikers wist te bemachtigen. Door het schandaal is Facebook in de VS en Europa onderwerp van onderzoek geworden.

In januari maakte Facebook al bekend dat gebruikers nieuwe privacytools zouden krijgen vanwege de nieuwe EU-wetgeving. De details die het sociale netwerk nu geeft, zijn onderdeel daarvan. Facebook heeft samengewerkt met regulerende instanties en privacyexperts voor de nieuwe tools.

Verder zegt Facebook bezig te zijn met aanpassingen aan zijn voorwaarden. De nieuwe voorwaarden moeten duidelijker aangeven welke data Facebook vergaart en waarvoor die gebruikt wordt. Het sociale netwerk benadrukt dat de vernieuwingen aan de voorwaarden zijn bedoeld om de transparantie te vergroten en niet om nieuwe rechten te verkrijgen op het gebruik van data.
Bron: Julian Huibregts

Share this post: