Facebook-gebruikers krijgen nieuwe privacy-tool vanwege EU-wetgeving

Facebook zegt dat gebruikers wereldwijd binnenkort een nieuw ‘privacy center’ krijgen waarin ze privacy-instellingen op het sociale netwerk kunnen beheren. Het nieuwe menu is een reactie op de Europese privacywetgeving die in mei ingaat.

Sheryl Sandberg, de chief operation officer van Facebook, maakte de komst van het privacy center bekend op een bijeenkomst in Brussel, schrijft Reuters. Details over het nieuwe menu zijn er nog niet, maar Sandberg zegt dat de belangrijke instellingen op één plek zullen staan en dat het veel makkelijker zal worden voor mensen om hun data te beheren.

Facebook gaat het nieuwe privacy center wereldwijd gebruiken, maar het is een reactie op de Algemene verordening gegevensbescherming, in het Engels de gpdr, die in mei van dit jaar van kracht wordt. Deze nieuwe wetgeving maakt het onder andere mogelijk om bedrijven hogere boetes op te leggen als zij zich niet aan privacyregelgeving houden.

Het sociale netwerk ligt al langer onder vuur in Europa. Onder andere de Duitse mededingingsautoriteit is van mening dat Facebook onrechtmatig handelt door data te verzamelen buiten het sociale netwerk en dat te combineren met gegevens van Facebook-accounts. De Duitse waakhond vindt dat gebruikers hier meer controle nodig hebben. Of het nieuwe privacy center daar in tegemoet komt, is nog niet duidelijk.

Op de bijeenkomst zei Sanberg ook dat Facebook niet genoeg gedaan heeft om misbruik van zijn platform tegen te gaan. Voor het eind van het jaar moet het aantal mensen dat werkt aan de ‘veiligheid’ van het platform verdubbeld zijn tot 20.000. Het gaat daarbij om het verwijderen van haatberichten en het tegengaan van het verspreiden van nepnieuws

Bron: Julian Huijbregts.

 

Share this post: