Apple wil iOS en macOS samenvoegen tot een platform

Apps voor iOS en Mac zijn nu nog twee losstaande platformen, maar volgens de betrouwbare Mark Gurman van Bloomberg komt daar verandering in. Apple zou van plan zijn om apps voor zowel iOS als macOS tot één platform samen te voegen. Hierdoor kun je een enkele app gebruiken op meerdere platforms. Het moet de Mac App Store uit het slop trekken.

‘Apps voor iOS en macOS worden samengevoegd’
De App Store op iOS zit bomvol apps en is al jarenlang populair. In iOS 11 is de App Store qua vormgeving op de schop gegaan, om apps nog meer in het zonnetje te zetten. Hetzelfde kan niet gezegd worden over de Mac App Store. Deze digitale winkel opende jaren geleden, maar heeft lang niet zoveel apps. Ook zijn ontwikkelaars al een tijd ontevreden over de Mac App Store.

Vanaf volgend jaar zou daar verandering in komen. Ontwikkelaars kunnen daardoor één enkele app indienen die dan werkt op zowel iPhone, iPad als Mac, afhankelijk waar deze op geïnstalleerd is. De app past zich dan aan voor gebruik met touchscreen of muis en toetsenbord. Zo gek is die gedachte niet, want tvOS is al min of meer een hybride vorm tussen iOS (aanraakschermen) en macOS (desktop) in. Ontwikkelaars besparen hierdoor veel meer tijd, omdat ze niet twee keer door een goedkeuringsproces hoeven. Als voorbeeld wordt bovendien de Twitter-app genoemd. Terwijl de iOS-versie vaak bijgewerkt wordt en nieuwe functies krijgt, loopt de macOS-versie flink achter. Met een enkele app voor alle apparaten, kunnen alle gebruikers tegelijkertijd nieuwe functies krijgen.

Gepland voor iOS 12 en macOS 10.14
De samenvoeging zou gepland staan voor het najaar van 2018. Dat betekent dat je met ingang van iOS 12 en macOS 10.14 apps op al je apparaten kunt installeren. Het project zou intern bij Apple de naam Marzipan gekregen hebben, zo zeggen bronnen die anoniem willen blijven. Het hele plan zou waarschijnlijk tijdens de WWDC volgend jaar zomer aangekondigd worden.

Het is nog onduidelijk of dit betekent dat de iOS App Store en de Mac App Store ook samengevoegd worden. Dit lijkt echter wel erg waarschijnlijk. Dat zou dus betekenen dat de App Store op de Mac vanaf volgend jaar dezelfde look krijgt als de App Store in iOS 11. Dit zou bovendien verklaren waarom Apple de App Store uit iTunes gehaald heeft, omdat alle iOS-apps dan ook gewoon te bekijken zijn via de normale App Store op de Mac.
bron: Benjamin Kuijten

Share this post: